Mnemosyne ve İlham Perileri - NovaSofya

Mnemosyne ve İlham Perileri

Mnemosyne, Olimpos tanrılarından önce var olan büyük tanrılar olan Titan tanrılarından biridir. Cronus’un kız kardeşi ve Zeus’un teyzesi, Zeus ile olan ilişkisi, insanlığın şimdiye kadar ürettiği tüm yaratıcı çabalara ilham veren “İlham Perilerini” üretti. Nadiren ibadet edilmesine rağmen, Mnemosyne, Asklepios ile bağlantısı ve İlham Perilerinin annesi rolü sayesinde Yunan mitolojisinde önemli bir rol oynar.

Mnemosyne Tanrıçası Kimdir?

Mnemosyne, Yunan hafıza ve bilgi tanrıçası ve Hades’teki ırmakların koruyucularından biridir. Mnemosyne’e dua etmek size geçmiş yaşamınızla ilgili anılar kazandıracak veya eski ayinleri bir kültün en yüksek yardımcıları olarak hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Şair Pindar’a göre, İlham Perileri insanların çalışmaları başarılı olamayınca, Mnemosyne, “emeklerinin karşılığını, müziğin ihtişamıyla insanların dillerinde ilham veren şarkılar sağlayabilecekti.”

Diodorus Siculus, Mnemosyne’nin “ne istersek onu ifade etmek ve birbirimizle sohbet etmek için kullandığımız isimler aracılığıyla hakkımızdaki her nesneye bir isim verdiğini” belirterek, adlandırma kavramını tanıttığına dikkat çekti. Bununla birlikte, bazı tarihçilerin Hermes’in bunu yapan tanrı olduğunu söylediğine de dikkat çekmektedir.

Yeraltı dünyasındaki “hafıza ırmağının” koruyucusu olarak Hades, genellikle Lethe Nehri’ne bağlanır veya onun yerine bulunur, Mnemosyne, geçmiş yaşamlarla ilgili anılarını reenkarne olmadan önce yeniden toplama yeteneğini bazılarına izin verirdi. Bu özel bir nimet olarak görülüyordu ve yalnızca nadiren meydana geliyordu. Bugün bu ezoterik bilgi için tek bir kaynağımız var, cenaze törenlerinin bir parçası olarak oluşturulan özel tabletler.

Mnemosyne’nin Ebeveynleri Kimlerdi?

Mnemosyne, Uranüs ve Gaia’nın (Cennet ve Dünya) kızıdır. Bu nedenle kardeşleri arasında bir Yunan Su tanrısı olan Titan tanrıları Oceanus, Phoebe, Theia ve Olympos’luların babası Cronus vardı.

Bu soy aynı zamanda daha sonra birlikte olduğu Zeus’un yeğeni olduğu anlamına gelir. Mnemosyne, Olympos’luları oluşturan diğer Yunan tanrı ve tanrıçalarının da teyzesiydi.

Hesiodos’un, Teogonia’sına göre, Gaia Uranüs’ü, yeryüzünün tepelerini ve onların yaşadığı perileri yarattıktan sonra, Uranüs’le birlikte oldu ve ondan Titanlar geldi. Mnemosyne, birçok kadın Titandan biriydi, bilgelik ve iyi öğütün Titan tanrıçası Themis ile aynı anlamda anılmaktadır.

Zeus ve Mnemosyne’nin Hikayesi Nedir?

Yüce Tanrı Zeus ve teyzesi Mnemosyne’nin öyküsü çoğunlukla Hesiod’un eserlerinden alınabilir, ancak diğer bazı mitoloji eserlerinde ve tanrılara ilahilerde küçük sözler vardır:

Zeus, yakın zamanda Demeter ile birlikte oldu (ve Persephone’u hamile bıraktı), sonra kız kardeşi Mnemosyne’e aşık oldu. Hesiodos’ta Mnemosyne, “güzel saçlı” olarak tanımlanır. Eleuther tepelerinde, Zeus art arda dokuz geceyi Mnemosyne ile uyuyarak geçirdi ve “ölümsüzlerden uzakta kutsal yatağına girdi.”

Zeus’un Mnemosyne’den Ne Çocukları Oldu?

Zeus’la geçirdiği dokuz gecenin bir sonucu olarak Mnemosyne hamile kaldı. Yunan mitolojisinin eserleri bu konuda tam olarak net olmasa da, dokuz çocuğunu da aynı anda taşıdığı görülüyor. Bunu biliyoruz çünkü Yunan tanrılarının kralıyla birlikte olduktan bir yıl sonra Dokuz Müz doğurdu. Bu dokuz kız daha çok “İlham Perileri” olarak bilinecekti.

İlham Perileri Kimdir?

İlham Perileri veya Müzler, ilham verici tanrıçalardır. Yunan mitlerinde çok pasif roller üstlenirken, büyük şairlere ilham verir, kahramanlara rehberlik eder ve bazen başkalarının bilmeyebileceği tavsiyeler veya hikayeler sunarlar.

Yunan efsanesinin en eski kaynakları, Melete, Aoede ve Mneme adlarını taşıyan üç İlham Perisi sunar. Pieros ve Mimnermos’un kayıtları da dahil olmak üzere daha sonraki kayıtlar, hepsi Mnemosyne ve Zeus’un kızları olan grubu dokuz kadın oluşturdu. Mneme ve Mnemosyne isimleri oldukça benzer olsa da, birinin diğeri olup olmadığı veya Yunan mitolojisinde her zaman ayrı varlıklar olup olmadıkları belirsizdir.

Antik Yunan edebiyatında ve heykelinde adı geçen dokuz İlham perisi:

Calliope

Epik şiirin ilham perisi, Calliope “tüm İlham Perilerinin başı” olarak bilinir. Kahraman ozan Orpheus’un annesi ve belagat tanrıçasıdır. Neredeyse her zaman oğluna atıfta bulunarak en çok yazılı efsanede görünür.

Clio

Tarihin ilham perisi ve “nezaket, sevimlilik veren” ünvanı da vardır. Statius’a göre, “tüm çağlar ve geçmişin tüm hikayeli yıllıkları onun elindedir.” Clio, sanatta en çok temsil edilen, geçmişi veya bir sahnenin tarihsel önemini temsil eden ilham perilerinden biridir. Bazı kaynaklara göre o da lir çalmanın ilham perisidir.

Euterpe

Müziğin ve lirik şiirin ilham perisi olan Euterpe, Orfik ilahilerde “zevke hizmet eden Yunan tanrıçası olarak biliniyordu.” Diodorus Siculus, şairlerin “eğitimin bahşettiği nimetleri” elde edebileceğini söyler, bu da şarkı yoluyla öğrenebileceğimizin bu tanrıça aracılığıyla olduğunu gösteriyor gibi görünmektedir.

Thalia

Komedi ve pastoral şiirin ilham perisi olan Thalia’dan, antik dünyadaki ilk komedi yazarlarından hiç bahsedilmemesi oldukça ironik sayılabilir. Aristophenes’in tabirinde kuş olarak; “Ah, bu kadar çeşitli notaya sahip Musa İokhmaia, cikcikcik, ben [bir kuş] seninle bahçelerde ve dağ tepelerinde şarkı söylüyorum, cikcikcik.” Bunda “Mousa Iokhmaia”, Thalia’nın bazen adı olan “Rustik İlham Perisi” anlamına geliyor.

Melpomene

Trajedinin tanrıçası İlham perisi Melpomene, Demeter tarafından Persephone’u koruyamadığı (ve daha sonra büyük Odysseus’a yol göstermeye çalıştığı) için lanetlenen bazı sirenlerin annesiydi. Genç Philostratus’un yaşadıklarında Sophocles, güzel İlham Perisinin “hediyelerini kabul etmediği” için azarlanır. Yazar, “Şu anda düşüncelerini topladığı için mi yoksa tanrıça’nın huzurunda refah içinde olduğu için mi. diye sormaktadır.

Terpsikor

Dansın ve koroların ilham perisi, Terpischore hakkında sirenler çalması dışında çok az şey biliniyor ve Platon tarafından öldükten sonra dans eden çekirgelere sevgi verdiği düşünülüyor. Buna rağmen Terpischore modern kültür George Orwell ve T.S. Eliot’un eserlerinde göründüğü ve hem Rita Hayworth hem de Olivia Newton-John tarafından filmde oynandığı için her zaman büyüleyicidir.

Erato

Adı Eros’unkiyle bağlantılı olmasa da, erotik şiirin bu ilham perisi mitoloji ve ibadette Apollon ile daha yakından bağlantılıdır. Kız kardeşleri olmadan nadiren ortaya çıksa da, adı, Rhadine ve Leontichus’un kayıp hikayesi de dahil olmak üzere, yıldız aşıklarıyla ilgili şiirlerde bir veya iki kez geçer.

Polimnia

Polymnia tanrılara adanmış şiirin ilham kaynağıdır. Tanrıçadan esinlenen bu metinler, yalnızca gizemlerde kullanılan kutsal şiiri içerecektir. Onun gücüyle, herhangi bir büyük yazar ölümsüzlüğü bulabilir. Ovidius onu yaratılış hikayesini anlatmaya karar veren tanrıça olarak belirtir.

Urania

Astronomi tanrıçası Urania’nın (Bilim ile ilgili İlham Perisi) en çok büyükbabası Uranüs’e benzediği düşünülebilir. Şarkıları kahramanlara yolculuklarında rehberlik edebilirdi ve Diodorus Siculus’a göre, erkeklerin gökleri bilmesi onun gücüyle mümkündü. Urania ayrıca iki ünlü oğlu Linus (Argos Prensi) ve Hymenaeus (Yunan Düğün Tanrısı) taşıyordu.

İlham Perilerinin Mnemosyne’nin Kızları Olması Neden Önemlidir?

Mnemosyne’nin kızları olarak, İlham Perileri küçük tanrıçalar değildir. Soyuna göre onlar Zeus ve diğer tüm Olymposlularla aynı nesildendir. Olympos tanrılarının kendileri kadar olmasa da, birçok tapan tarafından aynı derecede önemli kabul edildiler.

1

Bir yanıt yazın